5 Ağustos 2014 Salı

AYDIN'DA İKİ HALK KAHRAMANI



 YÖRÜK  ALİ  EFE
Milli kahramanlarımız arasında yer alan Yörük Ali Efe Kurtuluş Savaşı sırasında düşmana karşı ilk direniş gösteren kahraman olarak bilinir. Arkadaşlarıyla birlikte bölgeyi işgal etmeye hazırlanan Yunan kuvvetlerine karşı düzenlediği  baskınla bir Yunan karakolunu etkisiz hale getirdikten sonra buradan elde ettiği  pek çok eşya ve cephaneyi  yöre halkına dağıtmış. Aydın bölgesindeki  yöresel direnişin ilk halk kahramanıdır.  Düşman kuvvetlerine verdirdiği büyük kayıplar onların Anadolu içlerine ilerlemesine engel olmuş. Yıllarca dağlarda dolaşan Yörük Ali Efe düşmanla mücadelenin yanı sıra daima ezilen ve mağdur edilen halkın yanında olmuş, fakir ve kimsesizleri hep korumuştur. Halk tarafından da daima çok sevilmiş itibar gördü.  
Yenipazar ilçesindeki evi Kültür Bakanlığı tarafından gerekli bakımı yapıldıktan sonra ‘Yörük Ali Efe Müzesi ‘ adıyla halkın ziyaretine açıldı.
Müzenin içerinde Yörük Ali Efe’nin kıyafetleri, silahları ve eşyaları sergileniyor.

                                           ATÇALI  KEL  MEHMET
Osmanlı İmparatorluğu’nun sıkıntılı dönemleri olan II.Mahmut zamanında sürekli savaşlar ve iç borçlar nedeniyle zor durumda kalan maliye halktan aldığı vergileri arttırmış bunun yanında yöresel yöneticilerde kafalarına göre halktan vergi adı altında haraç toplamaya başlamışlardı. İyice bunalan halk Atçalı Kel Mehmet etrafında toplanarak 1829 yılında bölgesel bir isyan hareketi başlatırlar. Bu isyana öncülük eden Atçalı bu ilave vergilerin kaldırıldığını ilan ederek halka serbest ticaret ve bilinçli tarım uygulamalarına geçildiğini duyurmuştu. Bu uygulamaları ile Aydın ve çevre illerde büyük bir kurtarıcı gibi görülmüştü. Zülmü ve adaletsizliği ortadan kaldırmaya çalışmış, fakir halka yardım etmesiyle tanınmıştı. Uyguladığı adil yönetim onu bir halk kahramanı yapmıştı. Bu bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden padişah Atçalı kel Mehmet’in büyük bir isyan hareketine neden olabileceğini düşünerek 1830 yılında idam ile cezalandırır. Bu halk kahramanı için  yapılan anıt heykel Aydın Sultan-hisar ilçesi Atça beldesinde yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder