5 Ağustos 2014 Salı

BALIKLIOVA




İzmir’den yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunan Balıklıova Karaburun yarımadasının güney kısmında Urla,Çeşme ve Karaburun ilçelerinin bağlantılı  noktada bulunan küçük ve sevimli bir köydür.
Söylentilere  göre  yerleşimin  bulunduğu alan daha önceleri  denizle kaplıymış. Zaman içerisinde sular  çekilince  bu günkü ova ortaya çıkmış.  O zamanlarda bu ova üzerinde balık ölülerinin  bulunduğundan bahsedilir. Halk arasında  Balıklıova denen yerleşim zaman içerisinde  bu beldenin ismi olmuş. Bu gün için bile ovada deniz kabuklarına  rastlanması bu tezin  doğru olduğunu düşündürüyor.
İsmi ile ilgili ilginç öyküsü yanında Balıklıova, İzmir bölgesinde  balık avlama tutkunlarının tercih ettiği yerlerin başında gelir. Burada Gopez, isparoz, mercan sonbaharda ise istavrit kıyıdan fazla uzaklaşmadan oltanıza takılır. Balık avlamayı değil de yemeği sevenler ,sahildeki  lokantaları  tercih edebilir.Dalış tutkunları  Balıklıova’da  eşsiz  bir deniz içi cennetiyle karşılaştıklarını  söylerler.
Balıklıova’dan Ildır yoluyla Çeşme’ye  ulaşabilirsiniz. Köyün yaklaşık ortasında bulunan  sapak ve bunun devamında  izlenen asfalt yol kısa bir süre sonra sizi Çeşme’nin uç köyü  Ildır’a ulaştırır.
Balıklıova etrafını saran Akdağ nedeniyle ılıman ve yağışlı bir iklime sahip. Bu yüksek dağlar   serin rüzgarları bölgede tuttuğu için yaz aylarında  bölgeye serinlik getiriyor. Aynı zamanda iyi bir tırmanış parkuru ve bir çok yürüyüş yolu  bu sporu sevenlere olanaklar sunar. Köy halkı genellikle balıkçılık ve tarım ile uğraşıyor. Enginar ve zeytin bölgenin popüler tarım ürünleri.
Urla’nın Balıklıova köyünde bir süredir  kültür ve sanat festivalleri yapılıyor. Şiir dinletileri,resim ve heykel sergileri,fotoğraf yarışmaları ile çeşitli tiyatro gösterileri bu etkinlikler içerisinde izleyenlere sunuluyor.  Özellikle köylülerin rol aldığı oyunlar en çok ilgi  görenleri..Eğlence havasında geçen festivale bisiklet ve yüzme yarışları değişik hareketliliği de beraberinde getiriyor.
Bölgede balık çiftliklerinin yapılaşmasını  önlemek amacıyla ‘balık çiftlikleri denizlerimizi kirletmesine son verilsin ‘başlığı ile Balıklıova’da  başlatılan protesto gösterileri bu konuda çok ses getirdi. Köyde sorunları olan çocuklar için açılan küçük bir rehabilitasyon  merkezinin    faydalı çalışmaları   taktirle izleniyor.
Balıklıova doğayı,yürüyüşü,denizi,dalışı ve temiz havayı tercih edenlerin beğeneceği küçük ve sevimli bir köy.Unutmadan Balıklıova’ya  giderseniz  un kurabiyesini almadan dönmeyin derim. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder