2 Ağustos 2014 Cumartesi

BELEVİ MOZOLESİ



Belevi Mozolesi veya  Anıt Mezarı, İzmir'in Selçuk İlçesi yakınlarında bulunan Belevi'de , İ.Ö.  301'de  yapılmış olan büyük  bir mezardır.
Mozole  Büyük İskender'in komutanları arasında yer alan ve başkenti Efes olan büyük bir  imparatorluk kuran  Kral Lysimachus kendi  için yaptırmıştı.
Fakat  İ.Ö. 281 yılında Selevkos’lular ile yapılan bir savaş sırasında
Lysimachus öldürülünce kendi yaptırdığı mezarına konmadan savaş alanında gömülür. Bu savaş sonrasında bölge tamamen Selevkos İmparatorluğunun eline geçer. Anıt mezar uzun bir süre boş kaldıktan sonra Selevkos krallarından olan II.  Antiochus Theos anıt mezarı kendisi için kullanmayı düşünerek restore ettirir. Kral Theos  İ.Ö. 246 yılında 40 yaşında Efes şehrinde ölümünün ardından anıt mezara defnedilir.
 Belevi Anıt mezarı esas olarak  Halikarnassos Mozolesi'nden etkilenerek yapılmıştı.  Yapı büyük bir kayanın üzerinde ve on metre yüksekliğindeydi. Defin odası tabanı oluşturan  kaya oyularak oluşturmuş.  Bu odadan  çıkartılan  lahit,  Selçuk Müzesi'nde, mozolenin duvarlarını süsleyen ve çeşitli  savaşlar ile mitolojik olayları  anlatan freskler  İzmir Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.  Bu kaidenin üst katında  yirmi sekiz adet sütun yapıta ihtişamlık veriyordu. Şu anda görülmeyen çatısı muhtemelen Halikarnasos  Mozolesi'nde olduğu gibi   piramit şeklindeydi. Atlar, grifonlar ve içerisinde çiçek bulunan vazolar tavan bezemelerini oluşturmaktaydı. 




2 yorum:

  1. Birkaç defa ziyaret ettiğim Mozole,beni çok etkilemiştir.MÖ,ki yıllarda denizin mozolenin önlerine kadar geldiğini hayal ederim.Mozolenin yaslandığı tepenin antik bir tümülüs olduğu söyleniyor.Selçuk müzesindeki lahit ve İzmir müzesindeki fresklerin Selçuk'ta bir araya getirilmesini ve bölgenin tümülüs dahil tekrar araştırılmasının bölgenin tarihine çok büyük ışık tutacağına inanıyorum.Bu güzel site için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizlere katılıyorum. Bu anıt mezar bu noktaya yapıldığına göre yakınlarda dikkate değer başka yapıların olduğunu düşünüyorum.

      Sil