2 Ağustos 2014 Cumartesi

BERGAMA ASKLEPİON



Antik Pergamon (Bergama ) kentinin yakınlarındaki   sıcak su kaynaklarının yanında bulunan  Asklepion, antik dünyanın ilk sağlık merkezlerinden birisiydi. Pergamon kentine yaklaşık bir kilometre uzunluğunda bir yolla bağlıydı. Her iki tarafı sütunlu olan bu caddenin büyük bir bölümü ortaya çıkarılmıştır.   


 Bu devirlerde Asklepion’a  ulaşanlar geniş alınlıklı  büyük bir kapı ile karşılaşırlardı. Buradan içeri girenler   çevresi sütunlarla çevrili bir avlu ile karşılaşıldı. Bu avluda  o günlerden kalan  ilginç bir taş görülür.  Avlunun ortasında bulunan bu taşın üzerindeki yılan motifleri, ilk ilacın elde edildiği yılanın,  eski çağlardan beri tıp mesleğinin simgesi  olduğunu gösteren güzel bir bulgudur.


 Avlunun köşesinde küçük bir kütüphane binası görülüyor.  Parşömenler üzerine   yazılı  kitapları nemden korumak amacıyla binanın duvarları çift sıralı olarak inşa edilmiş.  Kütüphane binasına  Hadrianus’un bir heykeli konularak imparator onurlandırılmıştı.  Avluyu çevreleyen sütunlu galerinin kuzey tarafında yer alan sütun dizisi büyük bir deprem ile yıkılmasına rağmen Roma döneminde  onarıldığı için günümüze ulaşma imkanı buldu.  Burada sağlık tanrısı Asklepios ile  onun zamanında burada rahiplik yapmış kişilere ait heykeller yer alıyordu. Asklepion’da  o devrin sağlık merkezlerinde pek rastlanmayan bir tiyatro yer alıyor. 3500 kişilik olan bu tiyatronun oturma sıraları ve sahnesi onarım sayesinde çok düzgün olarak  izlenebiliyor.  Sahnesinin üzerinde  tiyatronun sağlık tanrısı  Asklepion’a adanmış olduğunu bildiren bir yazıtı görmek mümkün.  Tiyatronun İmparator Hadrianus döneminde yapıldığı düşünülüyor. 
 Avlunun diğer tarafında  tuvaletler yer alıyordu. Bunların kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı yapılmış olmaları ilginç bir ayrıntıdır.    


Sağlık ve tedavi  amacıyla  yapılmış olan havuzlardan yararlanan hastaların üşümeden diğer bölümlere ulaşabilmeleri için  yer altından geçişe olanak veren galeriler bulunuyordu.  Bu galerileri   günümüzde de izlemek mümkün. 
  Asklepion’da bulunan yuvarlak ve çok katlı olan yapı  hastaların tedavi edildikleri bir klinikti.  Zamanının en tanınmış  doktorlarından olan  Galenos başta olmak üzere  Bergamalı bir çok ünlü doktor  hastalarını bu klinikte muayene ve tedavi ediyordu. 


  Asklepion’da  fizyoterapi, sıcak su ve çamur banyoları, şifalı otların yanı sıra uyku tedavisi ve telkin  tedavi metotları içerisinde yer alıyordu. Ayrıca rüya yorumlarıyla psikoterapi seanslarına da çok önem verilirdi.  Asklepion’a  gelen hastalar önce şifalı olduğundan bahsedilen sularla yıkanır, isteyenler adak adadıktan sonra uyku odalarında uyutulurdu. Rüyaların yorumlanması ve telkin tedavisi ile iyileşmesine yardım edilirdi. Bitkilerden elde edilen  ilaçların yanı sıra moral yükseltmek için müzikli gösteriler  ve tiyatro temsilleri yapılırdı.    Asklepion’un en ilgi çeken yapılarından biriside yuvarlak planı ile dikkat çeken bir tapınaktır. Tanrı Asklepios adanmış olan bu yapının yarım küre kubbesi o devirler için bir yenilikti. Zamanın en önemli sağlık kuruluşu olan Asklepion, antik çağlardan  günümüze ulaşan  en iyi  korunmuş olan sağlık tesisidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder