9 Ağustos 2014 Cumartesi

ÇEŞME'DE İKİ TARİHİ KİŞİ


Bu yazımda  Çeşme meydanında heykellerini gördüğümüz Cezayirli Gazi Hasan Paşa  ve Emir Çaka Bey’in Çeşme için önemini anlatmak istiyorum.
              
                         CEZAYİRLİ   GAZİ   HASAN   PAŞA    
Cezayirli Hasan Paşa Türk donanmasının Akdeniz’de hakimiyetini kaybettiği 17.yy İkinci yarısında Türk deniz tarihine başarılı bir sayfa açmıştır. Tekirdağ’da doğmuş olmasına rağmen görev gereği 18 yıl Cezayir’de kaldığı için bu lakapla anılır.Donanmada Kaptanı deryadan sonra en büyük rütbe olan kapudane rütbesine kadar yükselmiştir.1770 yılındaki Osmanlı Rus savaşında da bu görevdeydi.Savaşın başında düşmanla bir bir savaşırken yaralanmasına  rağmen görevini sürdürmeye devam   edip kahramanlıklar göstermiştir.Savaşın yenilgiyle bitişinden sonra Ruslar Midilli adasını kuşatarak Çanakkale ve İstanbul’u tehdit etmeye başladılar.Bunun üzerine İstanbul’a  dönen Hasan Paşa hızla küçük bir donanma inşa ettirerek Çanakkale önlerine kadar gelmiş olan Rus donanmasını büyük bir bozguna uğrattı.Bu başarı üzerine Kaptanı derya makamına yükseltildi.1779 yılında Sivastapol’de karşılaştığı Rus donanmasını da bir kere daha etkisiz hale getirip  bu bölgede Türk hakimiyetini sağladı.1790 yılında Sadrazamlığa yükseltildi ve bu görevi sırasında  vefat eder.Yaşamı boyunca Osmanlı donanmasıyla pek çok başarıya imza atan Cezayirli Gazi Hasan Paşa tüm kazancını fakirlere dağıtan merhametli ve çok iyi bir insandı.En büyük özelliklerinden biriside kendisinin ehlileştirdiği bir aslanı daima yanında gezdirmesidir.
Çeşme  kalesinin önünde yanında aslanı olduğu halde dizayn edilmiş  heykeli , her zaman çok sevdiği denize bakmakta.

                                    EMİR     ÇAKA     BEY
İzmir’i fetheden Selçukoğlu Süleyman Şah bu savaşta bir çok kahramanlıklar gösteren Emir Çaka Bey’e İzmir ve çevresinin sorumluluğunu vermişti. Denizciliğe çok meraklı olan Emir Çaka Bey ‘de İzmir ve civarında birçok gemi yaptırarak tarihte bilinen ilk Türk Donanmasını oluşturur.Bu gemilerle çevredeki adları Türk topraklarına katması Bizans imparatorunun endişe duymasına neden olur. Donanmasını hazırlayarak Emir Çaka Bey komutasındaki Türk donanmasının üzerine yollar. İki donanma Çeşme’nin Sakız adası yakınlarındaki Koyun adaları civarında karşılaştı. Koyun savaşları olarak bu savaşta çok iyi bir taktik uygulayan Emir Çaka Bey Bizanslıları büyük bir bozguna uğratır.Bu savaştan sonra yaklaşık 10 yıl boyunca bölgenin tek hakimi olan    Emir Çaka Bey Çanakkaleye kadar olan tüm bölgeyi Türk topraklarına katmıştır. Türk donanmasının İstanbul’u tehtit etmesi üzerine Bizans İmparatoru 1.Kılıç Aslanı kandırarak Emir Çaka Bey’i öldürttü. Bu ünlü Türk denizcisinin mezarı Çeşmeköy’de anısına dikilen heykel ise Çeşme meydanındadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder