3 Ağustos 2014 Pazar

ESKİŞEHİR GEZİSİ



 Bu yazımda adı eski, kendi yeni, şehircilik anlayışı ise yepyeni  bir şehirden, Eskişehir’den bahsedeceğim.
İlk olarak Eskişehir’in en büyük parklarından biri olan Bilim Sanat ve Kültür Park’tan söz etmek istiyorum. Parkın giriş kısmında ilk öğretim düzeyindeki çocukların istedikleri deneyleri yapmaları için düşünülmüş büyük bir araştırma merkezi göze çarpıyor. Türkiye’de  ilk olan bu araştırma laboratuarı, genç beyinleri araştırma yapmaya yönlendirme açısından çok faydalı  olduğu kesin.


 Daha sonra parkın içerisine girince toplamı dört olan tren istasyonlarından birisi göze çarpıyor.  1912 model eski bir trenin  günümüze uyarlanmasıyla oluşturulmuş  mini bir tren tüm fuarın çevresini dolaşıyor. Trenden indikten sonra  genellikle hemen yakınında bulunan  korsan gemisi dikkati çekince ister istemez o tarafa yöneliyorsunuz.  Bir geminin tüm ayrıntıları düşünülerek   tasarlanmış. İçerisini gezmek mümkün.  Çocuklar bu iç katlı korsan gemisine binmekten çok memnun. Alt katındaki ufak hapishane ve  büyük akvaryum burayı gezen çocukların özellikle ilgisini çekiyor. Dümenini kullanıyormuş gibi yapıp fotoğraf çektirenler, kaptan köşküne hatta gözetleme kulesine çıkmaya çalışanlar  gemini içerisinde tatlı bir telaş yaratıyorlar. Korsan gemisini yeterince gezdikten sonra az ilerde bulunan  büyük bir şato  parkı gezenleri bekliyor. Henüz ziyarete açılmamış olan  şatonun  kulelerinin yapımı devam ediyor. İstanbul’daki Galata kulesi,  Diyarbakır ve Mardin kulelerinin de aralarında bulunduğu toplam 28 adet kule ile tamamlandığında muhteşem bir görüntüsü olacağı kesin.  Kulenin az ilerisindeki Nuh’un gemisinin modelini görmek mümkün. Çeşitli oyun alanları ve minik evler çocukların güzel vakit geçirmesi için düşünülmüş.






                                    ŞELALE  PARK
Tüm şehri kuşbakışı gören Şahin tepesi olarak adlandırılan bir tepenin  üzerinde modern bir düşünce ile oluşturulmuş büyük bir park. Park yapıldıktan sonra İçersindeki yapay şelalenin ismiyle anılmaya başlanmış. Gezi alanları, çocuk oyun parkları ve çeşitli cafelerle süslenmiş bu alan hem günün yorgunluğunu atmaya hem de tüm Eskişehir’i seyretmenize olanak veriyor.



                              BİR  ESKİŞEHİR GECESİ
Eskişehir’de geceler çok hareketli. Özellikle Porsuk çayı çevresinde yer alan sayısız cafelerden yükselen müzik yoldan geçenleri adeta eğlenceye davet ediyor. Şehrin caddeleri de çok kalabalık. Çoğu üniversite öğrencilerinden oluşan bu kalabalık gecenin geç saatlerine kadar şehrin caddelerinde dolaşıyor. Konser salonları, sinemalar ve diğer eğlene merkezleri de bu kalabalıktan nasibini alıyor.

                        PORSUK ÇAYINDA GONDOL GEZİNTİSİ
Yeni bir düşünce ile tamamen temizlenip sürekli olarak bakımı yapılan Porsuk Çayı, şehrin simgesi olmaya devam ediyor. Etrafındaki dolaşım ve seyir alanları ve üzerindeki köprüleri ile Porsuk Çayı modern bir görüntüye kavuşmuş. En ilginci ise Porsuk Çayı içerisinde Venedik benzeri olarak düşünülen  Gondol gezileri. İçerisine dört kişiyi alarak nehir içerisinde keyifli bir tur yapmanızı sağlıyorlar. Gondola binmek istemeyenler için büyük gezi motorları bu turu yapmanızı sağlıyorlar. Yaklaşık yirmi kişi alabilen bu teknelerle Porsuk nehri üzerinde güzel bir gezi yapmak mümkün.




                                       KURŞUNLU  KÜLLİYESİ
Odun Pazarı bölgesinde yer alan bu büyük külliye 1515 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış. Bir cami etrafında tabhane, hanikah, imaret, kervansaray, aşane ve sıbyan mektebini içine alan ve etrafı duvar ile çevrili geniş bir alan üzerinde kurulmuş. Kurşunlu külliyesi ismi verilmesinin nedeni tüm bu yapıların çatısının kurşundan yapılmış olmasından kaynaklanıyor. Külliyenin arka tarafında bulunan satış stantlarında el işi minyatürler, tahta oymalar ve de bol miktarda lüle taşından yapılmış eserler ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.




                                                   KENT  PARK
Yaz aylarında denize gidemeyen kent halkına deniz keyfini yaşatmak amacıyla düşünülmüş yapay bir plaj Kent Park’ın içerisinde yer alıyor. Yazın su sporlarına da yapılıyor. Bölgenin suyu  Porsuk nehrinden geliyor. Su özel filtrelerden geçirilmesinden sonra burada kullanılıyor. Plajdan başka aynı bölge içerisinde yer alan biri yarı olimpik olan iki açık yüzme havuzu, oyun grupları, restoran ve cafeler ile spor alanları yer alıyor. Gül bahçeleri, at binme alanları, diğer spor alanları ve parkın içerisinde yer alan heykel ve anıtların yer aldığı mekanlarıyla Kent Park  şehrin önemli bir sosyal alanı olmaya devam ediyor.



                                   ODUN PAZARI EVLERİ
Odun Pazarı mahallesi Eskişehir’in simgesi olmuş bir yerleşim. Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olan bu bölgede Osmanlı döneminde yapılmış olan evlerin restore edilmesi sonrasında  ziyaretçilerin ilgisine sunulmuş. Evler genel olarak inşa edildiği arsanın tümü üzerine kurulduğundan avlu ve bahçe içermezler. Genellikle 2 katlı bir kısmı ise 3 katlı olarak inşa edilmiş. Yapılarında genellikle tahta, kerpiç ve moloz kullanılmış. Evlerin alt katları  ahır, üst katları ise yaşam alanı olarak değerlendirilmiş.


                          ÇAĞDAŞ  CAM SANATLARI MÜZESİ
Cam sanatçılarını eserlerini sergilemek amacıyla 2007 tarihinde açılmış konusunda Türkiye’deki ilk müzedir. Müzede Türk ve yabancı cam sanatçılarını eserleri beğenime sunuluyor.  Orta holde bulunan ve günün muhtelif  ışıklarıyla farklı renklerde görülen bol renkli avize ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.  Müze üç bölümden oluşur. Birinci bölüm sürekli sergilenen,  ikinci bölüm yeni  getirilen cam eserlerine, üçüncü salon ise Cumhuriyet dönemi  Türk kadınlarına ayrılmış . Bu galeride çağdaş Türk kadının fotoğrafları sergileniyor.



                                     ARKEOJİ  MÜZESİ
Üç salondan oluşan müzede yaklaşık olarak 18.bin arkeolojik eser sergilenmektedir. Birinci salonda  daha çok tunç çağından kalan hayvan ve insan fosilleri görülüyor. İkinci salon Helen ve Roma dönemi eserlerine ayrılmış. Üçüncü salon taş eserler bulunuyor. Ayrıca müzede küçük bir etnografya bölümü ile bahçede sergilene heykel ve küpler görülebilir.
                              HAVACILIK MÜZESİ
Eskişehir’deki Hava İkmal komutanlığında görev süresi bitmiş olan uçakların sergilendiği bir  hava müzesidir. Müzenin açık bölümünde çeşitli dönemlere ait askeri ve sivil uçaklar bulunuyor. Kapalı bölümünde ise pilot kıyafetleri, havacılık rozetleri ve uçaklara ait parçalar sergilenmektedir.
                          ESKİŞEHİR’DEN  DÖNMEDEN
Modern bir anlayışla oluşturulmuş caddelerinde bol bol dolaşmayı unutmayın. Çağdaş bir şehircik anlayışını kısa sürede fark edeceksiniz. Şehrin içerisine dağılmış irili ufaklı heykeller farklı ve zevkli bir görüntü veriyor. Tramvay pek çok bölgeye ulaşımı sağlıyor. Eh birde Eskişehir’in meşhur çiböreğinden ( ismini çiğ börek sanırdım ) yemeyi unutmayın derim. Yakınlarınıza lüle taşından bir hediye alamadıysanız Eskişehir’in ünlü haşhaş ekmeğini veya mat helvasını götürebilirsiniz.
                  
                          



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder