5 Ağustos 2014 Salı

HABERLEŞME MÜZESİ




 Karşıyaka Belediyesinden yepyeni bir müze

İzmir 4 Şubat 2014 günü yepyeni bir müzeye daha kavuştu. Konak Belediyesi tarafından arka arkaya açılan  ‘Radyo ve Demokrasi Müzesi ‘  ile  ‘ Kadın Müzesi’ ardından Karşıya Belediyesi  de  özenle hazırlanmış butik  bir müzeyi ziyarete  açtı. Tarihi değeri olan 300 den fazla eserin sergilendiği müze,  Karşıya Örnekköy 7445 sokakta. Müze büyük ve gösterişli binasıyla da  dikkat çekiyor.
Müze görevlileri çok ilgili,  sergilenen eserler hakkında bilgi  verip  , müzenin  kuruluş amacını anlattıktan sonra  müzeyi tanıtan  broşür ve ilginç dizaynı olan güzel bir magneti’de ziyaretçilere hediye ediyorlar.
Görevlinin tavsiyesine uyarak ilk olarak sağ tarafta yer alan  galeriyi geziyoruz. Burada  ilk insandan günümüze kadarki haberleşme aşamaları renkli ve sevimli  tablolarla anlatılmış. İlk çağlardaki duman yardımıyla yapılan  haberleşmeden başlayarak, güvercin ile sağlanan iletişim, özel ulaklar, eski devirde postacılar ile telgraf ve telefon’un bulunuşu ile bilgisayar dönemine  kadar olan gelişmeleri  tablolarda görmek mümkün.
Bundan sonra ikinci salona  geçiyoruz.  Bu bölümde  ağırlıklı olarak telefonun geçirdiği aşamalar sergileniyor.  Müzedeki en eski eser 1892 yılı yapımı Ericson markalı manyetolu bir telefon. Gerçi manyetolu telefonlar hakkında bahsetmek için o kadar eskilere gitmeye gerek yok.  Buna benzer bir telefonu yaklaşık 35-40 yıl önce Çeşme’de kullandığımızı hatırlıyorum. Telefonun üzerinde sadece bir manyeto bulunuyordu. Bu manyetoyu çevirdiğiniz zaman karşınıza santral görevlisi çıkarak hangi numaraya bağlanmak istediğinizi sorardı.  Sizde görüşmek  istediğiniz numarayı söyledikten sonra bağlantı bu operatör tarafından gerçekleştiriliyordu. Tabi bu hizmette 24 saat açık değildi. Yanlış hatırlamıyorsam sabah  8 den 21 kadar  santral açıktı. Bunun haricinde hiçbir bağlantı yoktu. Çeşme Ilıca’da ise kış günleri santral kapalı olduğundan telefon bağlantıları kurulamıyordu. Manyetolu telefonları görünce eski günlerimi hatırladım. Müzelerin açılmasındaki  amaç eski günleri anmak  ve yeni nesilleri heyecan verici bir yolculuğa çıkartarak  o günleri  anlatmak olunca yıllar öncesini hatırlamakta doğal.   
Müzenin üçüncü salonunda ise eski birkaç radyo ile karşılıyoruz. Yaklaşık 100 yıllık radyoların hala çalışıyor olmasına şaşmamak mümkün değil. Kabloların yardımıyla iletişim sağlayan telefon santralarını  gördüğüm zaman  1970 li yıllardaki  otelleri hatırladım. Otellerin resepsiyon kısmında odalar ile  iletişimi sağlayan böyle tahta kasalı telefon santralleri bulunurdu.
 Şimdi bir parmak kadar küçük olan ses kayıt cihazlarının  bir dolap kadar büyük olduğunu görmek teknolojinin gün geçtikçe ufaldığının bir göstergesi olduğunu düşündük.  Kulaklıklar, filateri koleksiyonları, telefon kartları, hakem saatleri ,eski televizyonlar, telsiz malzemeleri, telefon rehberleri, telefon tamirinde kullanılan aletleri görmek mümkün. Rus denizaltısından çıkartılan radyo ile  gemilerde katlar arasındaki iletimi sağlayan   telefonları ilgi ile izledik. Genç nesil pek bilmez, fakat eskilerden telefon ile görüşme genellikle bakkal dükkanlarında yapılırdı. Telefonun yan tarafında veya önünde bulunan bir hazneye metal bir para veya  jeton  koyduktan sonra  sürgüsü yardımıyla telefona doğru itince üç dakikalık bir konuşma hakkı elde ederdiniz. İşte bu bakkal telefonu olarak adlandırabileceğimiz telefonları burada görene kadar  tamamen unuttuğumuzu düşündük.

                                             MÜZE  HAKKINDA
Güzel , sevimli ve adına uygun butik bir müze. Tarih içerisinde nostalji yapmak isteyenler, bu müzeyi gezmeyi unutmayın derim.
Karşıyaka Belediyesi Haberleşme Müzesi
Adres :  7445 sokak no : 2/1
( Saklıbahçe evlerinin hemen yan tarafında )
Örnekköy / Karşıyaka
Tel : 0232 3994082
Ziyaret günleri :  Pazartesi hariç her gün
Ziyaret saati      :  09-17
Müzeyi gezmek ise ücretsiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder