8 Ağustos 2014 Cuma

HİERAPOLİS ARKEOLOJİ MÜZESİ

Hierapolis Antik Kentinin hemen yanında yer alan yurdumuzun önemli müzelerinden birisidir. Hierapolis kentinin hamamı ve yanındaki gymnasiumu  restorasyonu yapıldıktan müze olarak ziyarete açılmış. 
Müzede Hierapolis ve Laodikya kazılarının yanı sıra çevredeki   ören yerlerinden elde edilen eserlerde sergileniyor. Bu ören yerlerinden  en önemlisi Çivril yakınlarında bulunan Beycesultan Höyüğü. Buradaki kazılardan elde edilen tunç çağına ait olduğu belirlenen arkeolojik buluntular,  müzenin değerli eserleri arasında yer alıyor. 
Müzenin açık alanında  taş eserler, heykeller, lahitler  ve mezar taşlarını görmek mümkün. 





Müzenin iç kısımları küçük buluntular, heykeller ve lahitler  ile tiyatro buluntuları salonu  olmak üzere üç bölüm olarak düzenlenmiş.

                                            Küçük  buluntular  salonu
 Denizli ve çevresindeki kazılardan elde edilen küçük arkeolojik eserler bu salonda sergileniyor. Bu buluntuların başlıcaları   tören kapları, pişmiş toprak seramikler, cam kaplar, kolye ve diğer takılardan oluşuyor.  Küçük buluntular salonundaki sergilenen  altın takılar müzenin ayrı bir zenginliği olarak kabul ediliyor. Denizli arkeoloji müzesinin kendi imkanlarıyla yaptığı kazılardan elde edilen arkeolojik eserlerde ayrı bir vitrinde görülebilir.  Nümizmatik vitrininde kronolojik bir sıraya göre düzenlenmiş olan  Hellenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu ile Osmanlı dönemlerine ait altın, gümüş ve bronz paralar yer alıyor.






                                           Heykeller ve lahitler Salonu
Bu bölüm, kazılarından elde edilen lahitler, heykeller, mezar taşları, mimari sütun, sütun  başlıkları ve yazıtlardan oluşuyor.  Roma döneminde, Yunan ve Hellenistik orijinallerine benzetilerek  yapılmış  tanrı ve tanrıça heykelleri müzeyi gezenlerin beğenisini kazanıyor.  Pişmiş toprak lahit , üzerinde kitabesi bulunan  bir  lahid ile Laodikeia’da bulunan  Sidemara tipi lahit  bu salonun en ilginç lahitleri olarak kabul ediliyor.





                                                Tiyatro buluntuları salonu 
 Müzenin ilginç bölümlerinden biriside Hierapolis Tiyatrosunun  buluntularının sergilendiği bu salondur.  Tiyatronun sahne kabartmalarının bir kısmında,   Apollon ile Artemis'e ait mitolojik olayların anlatıldığı mermer kabartmaları, bazı  Roma İmparatorlarının taç giyme törenlerin canlandırıldığı mermer üzerine yapılmış  kabartmalar,  firizler , tanrı ve tanrıçalara ait  sfenksler, bazı kralların   büst heykelleri ile mimari örneklere  yer verilmiş.  Ayrıca tiyatro ile ilgili meclis kararlarını belirten yazıtlar başka müzelerde görülmeyecek kadar değerli  eserler. Salonun orta bölümüne ise   tanrıça heykelleri yer alıyor.
Hierapolis Antik Kenti ile bütünleşmiş olan bu müze,Hierapolis ziyareti sırasında mutlaka uğranması gereken bir bölüm. 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder