2 Ağustos 2014 Cumartesi

KIZIL AVLU (BERGAMA-PERGAMON)



Avlusunun büyük bir kısmı bu günkü Bergama yerleşiminin altında kalmasına rağmen Pergamon Antik Şehrinin en büyük ve en gösterişli yapısıdır. Yüksek tuğla duvarları nedeniyle halk arasında Kızıl Avlu olarak bilinir.  Bina  İ.S. 2.yy da Roma İmparatoru  Hadrianus zamanında  Mısır tanrıları olan İsis, Serapis, Harpokrates adına yaptırıldı.  İçinden dev bir Serapis heykeli çıkması bunu doğrulayan bir bulgu olarak kabul ediliyor. 




Burası büyüleyici atmosferi ile gelecekten haber almak isteyenlere hizmet veriyordu. Yapının inşa edilmesi sırasında Marmara Adasından getirilen beyaz mermerlerin yanı sıra, duvarlarının inşaatı içinde  bol miktarda tuğla kullanılmıştı. Yüksekliği 18 metre olan  duvarlarının üst kısmında  mekanı aydınlatmak  amacıyla oluşturulmuş bir metre çapında bir delik bulunuyor. 
 Hristiyanlık döneminde bina kiliseye  çevrilerek Havari Yuhanna Kilisesi ismi verildi. Bu Bizans kilisesine ait mermer yer döşemesi, havuzlar ve kült heykelin kaidesi gibi kısımları günümüzde de izleniyor. Son zamanlarda  ortaya çıkartılan  özel bir geçiş ile  rahibin kült heykelinin içerisine girebildiğini saptandı. Rahip bu geçiş sayesinde heykelin içerisin girerek   tanrının ağzından konuşup insanları etkiliyordu.  Binanın yapıldığı yıllarda tüm duvarları mermer ile kaplı olmasına rağmen   değişik kullanımların getirdiği restorasyonlar bunların zamanla kaybolmasına yol açtı.  Hatta binanın 19. ve 20 yy’da yağhane olarak kullanıldığı biliniyor. 


Kulenin yan tarafında bulunan oda  müze deposu olarak düzenlendiğinden  Kızıl Avlu’dan  çıkartılan arkeolojik değeri olan eserler ile  çevredeki Musevi mezarlığından getirilmiş bazı mezar taşları burada bulunuyor. Kuzey kulesi günümüzde  mescit olarak kullanılıyor. Mescidin yan tarafında bulunan bir taşın üzerinde  Osmanlıca ve  İbranice  yazıtlar görülüyor. Bu taş  iki lisanın birlikte yer aldığı nadir bir belge olarak kabul ediliyor.   

1 yorum:

  1. Çok etkileyici muhteşem binalar. Kırmızı tuğlalar tarihi yapıları en güzel gösteren bir malzeme.Hemen yanından geçen Bergama (Selinos)Çayı üzerinde yaya geçişi için üç kemerli bir de köprü var. Silindir şeklindeki iki yapıdan kuzeyde kalanı Kurtuluş adında minaresiz bir camiye çevrilmiş.

    YanıtlaSil