10 Ağustos 2014 Pazar

KLAZOMENAİ ZEYTİNYAĞI İŞLİĞİ

Klazimenai Antik Kenti zamanında kullanılan bu işlik, Anadolu'da ilk zeytinyağı üretim tesisidir.  Urla'nın İskele mevkinde 1992 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucunda Anadolu'da bilinen en eski zeytinyağı işliği ortaya çıkartıldı. Bu bölge İonyanın en önemli 12 şehrinden birisi olan ve   özellikle zeytin üretimininçok gelişmiş olduğu Klazomenai şehrinin yerleşim alanı içerisinde yer alır. Yapılan çalışmalara göre bu işlikte  İÖ 6.yüzyılda,özgün  bir yöntemle zeytinyağı elde edildiği saptanmıştır.
Komili yağlarının sponsorluğu  ve  uzun bir çalışmanın sonucunda bu işletmenin  aslına  uygun   restorasyonu yapılıp, 2005 yılı sonunda  ziyarete açıldı.
İşlikte yedi metre uzunluğundaki çatının tavanındanaşağı uzanan bir tahta bir mil bulunur. Milin ucundaki  silindirik taşlar, asma katta bulunan bir işçinin yardımıyla döndürülünce değirmendeki zeytinleri ezmeye başlarlar. Bu esnada  oluşan zeytinyağı (donmaması için) sıcak su ile karıştırılıp üç gözlü kaplar sistemine göre çalışan ayrıştırma düzenine özel kanal sistemi
yardımıyla akar. Burada üstte kalan zeytin yağı yanbölmeye geçerek burada toplanmaya devam ederkenalta çöken su  ortamdan ayrılır.  Yan bölmeden dahasonra üçüncü bölmeye geçen ve artık iyicene saflaşmış olan zeytinyağı uygun bir süre burada bekletildikten sonra Klazomenai'ye özgü kuşak bezemeli  ve üzerinde mutlaka kentin simgesi olan 'k' harfi bulunan testilerin içerisine doldurularak yağ depolarınataşınır. 
Bu tesiste günde 400 litre zeytinyağı elde edildiği ve  yaklaşık on kişininde bu üretime katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Urla İskelesindeki su ürünleri fakültesi binasının arka sokağındaki  bu ilginç tesis görevliler tarafından gezdirilerek işleyişi konusunda geniş bilgi veriliyor.
Ziyaret hergün mesai saatlerinde ve ücretsiz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder