6 Ağustos 2014 Çarşamba

NAZARKÖY ( BONCUK KÖY)

Nazar boncuğu imali..Anadolu'da binlerce yıllık geçmişi olmasına
rağmen, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, önemli el sanatlarımız arasında yer alır. İzmir'in Kemalpaşa  ilçesine 7 km uzakta bulunan Nazarköy'de bu el sanatı adeta yeniden hayat bulduğunu söyleyebilirim.
Eski ismi   Kuruköy olan yeşiller içerisindeki bu sevimli köy, boncuk atölyelerinin fazlalığı nedeniyle Boncuk köy olarak ta biliniyor.

Nazarköy'de 1950 yılından beri nazar boncuğu üretimi yapılmakta. Buralardaki atölyelerde imal edilen nazar boncukları ve bunlardan yapılmış süs eşyaları doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanıyor.  
Boncuk Köy'ün köy meydanında sıcak bir ilgiyle sizi karşılayan
köy halkı, atölyelere  kadar  hem  eşlik eder, hemde boncuk imalatını anlatarak             bu konu hakkında bilgilenmenizi sağlıyorlar.
Boncuk atölyeleri içerisine  az miktarda ışığın girmesine izin veren ufak ahşap 
veya  biriket yapılı binalardan oluşmuş.
Atölyenin tam ortasında kubbe şeklinde, tüm etrafı kerpiçle sıvanmış ve içerisine sürekli atılan odunlar nedeniyle ısısı 1000-1300 derece olan bir ocak bulunuyor. Bu yüksek ısılı ocağın içerisine atılan cam parçaları sıcaklığın etkisiyle eriyerek macun haline gelir. Bu cam macunları ocağın içesine uzatılan uzun bir demir çubuk yardımıyla ufak parçacıklar halinde fırın dışarısına çıkartılarak başka bir yassı demir yardımıyla yassılaştırılır. Bu sırada rengi laciverte dönüşen bu cam üzerine, yine ocağın içerisinden alınan  beyaz ve sarı cam parçaları yerleştirilip, ocağın dışında yaklaşık 24 saat bekletildikten sonra imalatı tamamlanır. Bir ocaktan günde yaklaşık olarak 
500 ile 1000 arası boncuk üretilmektedir.

Nazardan ve kem gözlerden bizi  koruduğuna inandığımız bu boncuklar,
Evimizin kapısında, bebeğimizin yatağında, evcil hayvanlarımızın boynunda, 
zevkle kullandığımız aksesuvarımıza kadar yaşantımızın her yerinde   bizimle 
beraberdir.
Nazarköy'de tek tek imal edilen bu  nazar boncukları, her atölyenin
önünde bulunan sergilerde, gelen misafirlerin beğenisine sunulmakta.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder