7 Ağustos 2014 Perşembe

ÖDEMİŞ MÜZESİ


Eski eserler toplamaya meraklı olan Mutahhar BAŞOĞLU’nun Ödemiş’te kendisine ait olan büyük bir arsayı müze yaptırılmak üzere bağışlamasından sonra müze açılması için ilk çalışmalar başladı. Müze binasının 1983 yılında tamamlanması ile İzmir Arkeoloji Müzesi ile Tire Müzesi’nde bulunan Ödemiş yöresine ait eserler ile bir miktar sikke koleksiyonu da müzeye nakledilir. Ayrıca çevreden etnografik açıdan değeri olan eserlerde toplanarak müze koleksiyonuna dahil edilmiştir.






Arkeolojik bulgular bölümündeki eserler kronolojik bir sıra izlenerek sergileniyor. Bunların en eskilerinin tarihi İÖ 3000 yılı olarak belirlendi. Seramik, cam, bronz ve mermerden yapılmış heykel ve heykelcikler ile Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait sikke örneklerini izlemek mümkün.
Etnografi bölümünde daha çok Osmanlı Döneminde kullanılan ev eşyaları, yöresel giysiler, çeşitli takılar, el sanatları, cam eserler ve o dönemlerde kullanılan silahlar ilgi ile izleniyor.




Ödemiş Müzesi'nde Mutahhar Başoğlu tarafından bağışlanan önemli miktarda arkeolojik ve etnografik eserde bulunuyor. Başka müzelerden getirilen ve satın alma yoluyla elde edilenlerle birlikte müzedeki toplam eser sayısı 4458'e ulaşmış. Müze Ödemiş Birgi yolunda. Pazartesi hariç her gün açık.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder