8 Ağustos 2014 Cuma

ZEKİ MÜREN MÜZESİ

                      

Ünlü sanatçı, sanat güneşimiz Zeki Müren’in yaşamının son on yılını geçirdiği evi Kültür Bakanlığı tarafından 2011 yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı. Müze içerisinde sanatçının eşyaları, kıyafetleri, aldığı ödüller, yağlı boya tablolar, günlük yaşamında kullandığı gereçler ile hayranlarının yazdığı mektuplar olmak üzere sanatçıya ait toplam 370 parça esere yer verilmiş.

Evin ilk girişinde ünlü sanatçının evdeki tüm vaktini geçirdiği  oturma odası yer alıyor. Oturma grubu olarak sedir kullanılmış. Zeki Müren’in dışarıdaki renkli ve hareketli yaşamına karşın evinde sade ve mütevazi bir yaşam sürdüğünü görüyoruz. Ünlü sanatçının vaktinin büyük bölümünü geçirdiği bu odada gazete okuduğu, şiirlerini  yazdığını,ziyaretine gelen  konuklarını burada  ağırlayıp  onlarla uzun söyleşiler yaptığını düşünmek mümkün.   Bu odada sergilenen bazı eşyaların sanatçının ölümünden sonra İstanbul’daki  evinden getirilmiş. Odada Osmanlıca 1329 tarihi yazılı olan değerli bir tablo da sergileniyor. Sanatçı nazara çok inandığı için bu odada ve evinin diğer bölümlerinde bol miktarda nazarlık serpiştirilmiş.
Müzeyi gezenler Zeki Müren tarafından yorumlanan şarkıları dinleme imkanı bulabiliyorlar. Günün belirli saatlerinde ünlü sanatçının pek bilinmeyen şiirlerini okuduğu bir kasetinin seslendirildiği bahsedilmesine karşın bizim gezi saatimizde bu güzel şiirlerini dinleme imkanı bulamadık.   
İki katlı evin ön tarafında yer alan küçük bir bahçenin içersinde  ünlü sanatçının bronzdan yapılmış bir heykeli yer alıyor. Ayrıca Zeki Müren’in kırmızı renkli otomobili de yine bu bahçe içerisinde ziyaretçilerin ilgisine sunulmuş. Müzeden ayrılırken,  Zeki Müren’in  unutulmayan  repliğinin yazılı olduğu bu yazıtın beni hüzünlendirdiğini söyleyebilirim. 
        Mesut Bahtiyar
Kimsesizlerin kimsesizim
Kimsesizim.
Yalnızların yalnızıyım
Yalnızım.
Dertlilerin dertlisiyim
Dertliyim.
Aşıkların aşıkıyım
Aşıkım.
İsmim Mesut, göbek adım Bahtiyar.
Yıllarca hep böyle bildiniz siz.
Mesut Bahtiyar’dan
Şarkılar dinlediniz.
                           Zeki Müren













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder