10 Ağustos 2014 Pazar

URLA'DA YORGO SEFERİS EVİ

1900 Urla doğumlu, Nobel edebiyat ödülü almış Yunanlı şair ve yazar. 14 yaşına kadar yaşamı ve ilk öğretimi Urla’da geçer. Birinci Dünya savaşı başlayınca ailesiyle birlikte Atina’ya göç ederek orta öğretimini burada  sürdürür. Hukuk eğitimi almak için Paris’e giden Seferis  öğrencilik yaşantısını Fransa ve dil öğretimi için gittiği  İngiltere’de  tamamlar. Başarılı bir avukattır. Fakat o daha çok dış işlerinde görev yapmayı ve edebiyat çalışmalarıyla uğraşmayı  düşünmektedir. Yunanistan Dışişleri bakanlığına başvurusu kabul edilince,  Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkedeki  elçiliklerde önemli  görevler üstlenir.
 Yorgo Seferis’in yazılarında Urla’da geçen çocukluk dönemi ve mübadelenin izlerini görmek mümkün. Fakat onu en çok etkileyen olay,1922 de Anadolu’da Yunan ordularının yenilmesi ve çocukluğunun geçtiği şehir olan İzmir’in yakılmasıdır. Şiirlerinde sık kullandığı ‘’öteki yaka’ ‘öteki yaşam’’ ‘öteki dünya’’ kelimeleri hep bu bilinç altında kalan izlerin bir yansıması olarak değerlendirilir.
Yunanistan’da çağdaş ve yenilikçi dönemin en büyük ustalarından  birisi olarak kabul edilen Seferis1963 yılında Nobel edebiyat ödülünü almış,1971 yılında ise Atina’da Vefat etmiştir.
Türkiye ile ilgili olarak yazdığı ‘Kapadokya Kaya  Kiliselerinde üç gün’ adlı anı ve gezi kitabı Yapı ve Kredi Bankası  tarafından yayınlandı. Yazılarında mitolojik öğeleri kullanmayı seven yazarın mitoloji konusunda yazılmış  kitapları da  bulunmakta.
2000 yılında Yorgo Seferis’in 100. Doğum yılı olması nedeniyle Urla’da çocukluk dönemlerini geçirdiği yazlık  evi  restore edilerek  butik otele dönüştürüldü. Bir müze görünümündeki bu küçük ve sevimli oteldeki   eşyalar  mümkün olduğu kadar o dönemlerde kullanılan mobilyalardan oluşturulmuş.
Seferis’in 1940-55 yılları arasında Seyir Defteri, Ardıç Kuşu ve Denemeler  adlı kitapları  yayınlanır. Bu çalışmalarında yalnız edebiyatla değil,tarih, ve felsefe ile ilgili görüşlerine de yer verir. Bunlardan başka Türkçeye Destansı Öykü adıyla çevrilen bir şiir kitabı,şiir, deneme ve anılarından oluşan başka bir yapıtı da  dilimize  ‘Üç Kırmızı Güvercin’ adıyla  çevrildi.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder